Zwartgallig

“Heb je ’t weer gelezen, zwarten zouden evenveel willen verdienen als wij. Maar carrière maken? Ho maar, dat willen ze dan ook weer niet. Ja, dan vraag ik je… Het zijn wel zij die altijd maar kinderen willen. Het zit gewoon in hun natuur. Sommige dingen zijn zoals ze zijn. En ja, ik heb ook zwarte collega’s. Maar ook daar... Neem nu in een vergadering. Die zwartjes vinden het niet kunnen dat er bijvoorbeeld van hen verwacht wordt dat zij even de koffie uitschenken. Dat is toch traditie? Dat heeft met discriminatie niets te maken. Zij en wij, we zijn gewoon niet gelijk.

Het is allemaal zo dubbel. Als ze langs de straat met hun kont lopen te draaien bijvoorbeeld – wat ze dus wel doen, hé - dan zouden wij niet mogen omkijken. Ha neen, dat vinden ze beledigend. Nou ja! Ik geloof daar trouwens niets van. Volgens mij doen ze het gewoon met opzet. Onlangs was er nog zoiets, een hele rel over een hoge pief die zo’n zwarte de hand niet wilde schudden. Dat wordt in die mens zijn cultuur gewoon niet gedaan, zijn godsdienst verbiedt hem dat! Zo simpel is het. Als je geloof dat niet toelaat, dan moeten die zwarten dat ook respecteren, vind ik. Maar neen, daar moeten ze weer moeilijk over doen. Lange tenen dat die hebben!

Aparte zwemuren voor zwarten, nog zoiets. Ja dat schijnt echt te bestaan. En weet je, ze vragen er zelf om. Ze willen niets liever dan op hun gemak zich te ontspannen onder soortgenoten. Wie zijn wij dan om daartegen in te gaan? Nou, zwarten, ik zal ze nooit helemaal begrijpen. Ze zijn en blijven gewoon anders, punt uit. Maar ik vind wel: een zwartje in huis is best handig. ”

Choquerend? Even choquerend als er in plaats van ‘zwarten’ ‘vrouwen’ zou staan?


Dec 2010

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Emiel Clausplein 2/0101
    9800 Deinze

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015