Tijd en boeken, daar nadert de vakantie

'Boeken zijn een mooi tijdverdrijf.' Alsof de tijd moet worden verdreven. Hij vliedt ook zo. Zoals ons hart tikt: gestaag. En zelfs wanneer ons hart stopt zal de tijd doorgaan. Opzij dus met die tijd, wegens weinig relevant want alom tegenwoordig, verleden en toekomst. En vooral, wegens straks, tijdens de vakantie, even van geen tel.

Gauw naar de boeken! Want boeken zijn van een tijdloze schoonheid, daar wilde ik toe komen. Natuurlijk zouden we reserves kunnen maken bij de mindere exemplaren, maar wat schieten we daarmee op? Is niet het veld van paardenbloemen van een weidse pracht, ook al is niet elke bloem perfect? Ik dwaal, omdat ook dat mag met de vakantie in zicht.

Ik dwaal langs rekken met ruggen met letters erop. Het hoofd schuin, de handen op de rug. Kiezen! Kiezen! Eentje voor mama, eentje voor zus, eentje voor papa. Van tussen bladen komt de geur van verhalen mij in het gelaat gewaaid. Er zijn er met plaatjes. Er zijn er met letters. En daarvan lichte of dichte. Sommige op elk blad tot in de hoekjes gevuld om toch maar alles geschreven te krijgen. Sommige laten zich breed uitsmeren, andere lijken zich bijna te schamen dat ze bestaan. Durven nauwelijks in de bladspiegel te kijken. Maar ik kijk! Ongegeneerd, zelfs. Ik kijk mij de ogen uit. Deze is vast ondeugend. Die daar overdadig. Zie hoe bescheiden gindse. En hiervan tors ik de zwaarte nu al. O welke te kiezen? De portemonnee beslist mee. En dan gaat het naar huis. Alwaar de nieuwe aanwinsten op een stapel naast het bed komen te liggen. Koketterend voor de ruggen die daar ooit hebben gelegen en die nu naar de boekenkast zijn verwezen. Wanhoopt niet, oude minnaars, ik zal ook jullie nooit vergeten. Alleen, deze liefhebster lust altijd een vers blaadje.


Jun 2013

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Emiel Clausplein 2/0101
    9800 Deinze

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015