Aaaa, Armeniƫ

Mijn buurvrouw gaat op reis. Mijn buurvrouw is een ontdekkingsreizigster: met stapschoenen en kledij die nergens zou misstaan, trekt zij naar landen en streken waar ze nog niet eerder kwam. Op haar eentje, waarmee ik bedoel: niet van thuis vertrekkend met leuke vriendinnen of een leuke man. Buurvrouw gaat niet per se voor exotisch, of avontuurlijk of wat tegenwoordig onderscheidend het label experience krijgt. Neen, ze kiest voor een bestemming die haar interesseert. Armenië, bijvoorbeeld. Armenië ligt bezuiden Georgië, links en rechts ingesloten door enerzijds Turkije en anderzijds Azerbeidzjan. Zuidelijk grenst het aan een uitstulping van Iran. Al die landen ontzeggen Armenië de rechtstreekse toegang tot de Zwarte en de Kaspische Zee. Ik geef het even mee voor mocht u het ook niet blindelings hebben kunnen wijzen op een kaart – ik kan niet de enige zijn.

U ziet, als mijn buurvrouw op reis gaat, reis ik een beetje mee. En ik moet zeggen, ik kom het nu overal tegen, Armenië. 24 april nog werd in Parijs en Marseille de genocide herdacht – ja, nog een – door de Turken op de Armeniërs 99 jaar geleden. Had mijn buurvrouw niet voor Armenië gekozen, ik had het nooit gelezen.

Het is natuurlijk niet zo dat ik zelf nergens kom. Ik kom ook wel eens buiten. Onlangs nog was ik in Clouds in my Coffee in Sint-Amandsberg. En daar zat ze, die actrice met Armeense roots – ik had Martin Heylen niet nodig om me dat te vertellen, een gesprek met de buurvrouw was genoeg. Ze – de actrice - heeft die typische neus (heb ik over gelezen). Er stond een grote zonnebril op. Ze dronk cava midden op de achternoen, en ze zag er niet gelukkig uit. Dat van die genocide wist ik toen nog niet.

Bon voyage, buurvrouw. Geniet van het verbazende land met de vele a’s.


May 2014

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Emiel Clausplein 2/0101
    9800 Deinze

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015