Geen bril

lenzen.jpg

Ik zou willen dat u mij gelijk geeft. Hierover: ik wil geen bril. Een bril te moeten dragen vind ik een verschrikkelijk idee. Ik kan niet begrijpen dat zoveel mensen dat acceptabel vinden. Want een bril is niet flexibel, niet goedkoop en niet discreet. Een bril is per definitie ‘in your face’. Dominant. Een lach, een traan, een frons ... hij zit ertussen. Met zijn benen leunt hij constant op je oorschelp. En als je hem ’s avonds afzet, roept de op de neusbrug achtergelaten indruk: tot morgen. Daar geraakt die bril dus allemaal mee weg! Maar niet bij mij. Ik heb niets met brillen.

Mijn weerstand tegen een bril flakkerde op toen ik onlangs een afspraak had bij de oogarts – ik draag contactlenzen, dat spreekt voor zich. Die contactlenzen corrigeren minder dan nodig is voor een perfect verzicht. Dat vind ik geen probleem, ik woon in de stad, veel verzicht heb je hier niet. En verder doe ik mijn afstanden op de fiets of te voet, werk ik op de pc, lees ik, kijk ik tv, snijd ik groenten ... Dat lukt allemaal prima. Oké, bekenden aan de overkant van de straat zal ik niet herkennen, maar als zij mij groeten, groet ik terug. En oké, in de Skoop of bij Compagnie Cecilia zit ik best niet op de achterste rij, maar ik ga natuurlijk niet elke dag naar de film of theater. En nu komt het: mijn oogarts vindt mij raar. Hij vindt het raar dat ik niet perfect ver wil zien. Hij vindt het raar dat ik zwakkere lenzen verkies, daar desnoods een aanvullende bril bij zou opzetten voor die paar keer dat ik wél ver moet zien, bijvoorbeeld om met de auto te rijden, wat zich misschien een keer per maand voorkomt, daar kan ik mee leven. Maar neen, logischer voor mijn oogarts zou zijn dat ik 100% corrigerende lenzen draag, met als consequentie dat ik een leesbril zou moeten dragen voor alles wat ik dan niet meer zal zien, nl. alles dichtbij. In mijn geval dus een bril bij bijna alles wat ik meest doe: werken, lezen, televisiekijken, groenten snijden ... In zijn ogen is dat hoe het moet. Maar zijn ogen zijn de mijne niet. U geeft mij toch gelijk?!

(Dank aan Optiek Matthijs voor hun expertise en service: ik heb ondertussen multifocale harde contactlenzen. Perfect opgelost!)


May 2023

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Brandweerstraat 19/0203
    9000 Gent

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015